Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Οι πατρίδες των Σιατιστινών πραματευτάδων αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδας - Μέρος 3ο (βίντεο)



Μία από τις μεγαλύτερες παροικίες των Ελλήνων εμπόρων που αναπτύχθηκε κατά τον 18ο αιώνα, ήταν το Ζέμουν ή Σεμλίνο, δίπλα στο Δούναβη. Η εκπομπή μάς ξεναγεί στα δύο μεγάλα αρχοντικά της οικογένειας Σπίρτα από την Κλεισούρα Καστοριάς και της οικογένειας Καραμάτα από τους Πύργους Εορδαίας, την παλιά Κατράνιτσα. 

Το πρώτο, το οποίο σήμερα στεγάζει το Εθνογραφικό και Ιστορικό Μουσείο του Ζέμουν -- διατηρεί όλα τα πορτρέτα της οικογένειας Σπίρτα, το διάκοσμο και την επίπλωση της εποχής. Επίσης, το αρχοντικό του Καραμάτα κατοικείται συνεχώς, πάνω από έναν αιώνα, από την ίδια οικογένεια, με τελευταίο εκπρόσωπό της, εν ζωή, τον Στέφανο Καραμάτα, μέλος της Σερβικής Ακαδημίας. 

Στην ελληνική παρουσία του Ζέμουν και στις άλλες πόλεις της Βόρειας Βαλκανικής αναφέρεται ο καθηγητής Γιάννης Παπαδριανός και ο Μίοντραγκ Ντάμπιζιτς, πρώην διευθυντής του Μουσείου του Ζέμουν.


Σκηνοθέτης: Απόστολος Κρυωνάς    Έρευνα-κείμενα: Χρίστος Ζαφείρης, δημοσιογράφος-συγγραφέας  Μουσική επιμέλεια: Πάρις Παρασχόπουλος    Διευθυντές φωτογραφίας: Γιώργος Καραδήμος και Προκόπης Δάφνος    Επιστημονικοί σύμβουλοι: Ιωάννης Παπαδριανός, ομότιμος καθηγητής της Βαλκανικής Ιστορίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Όλγα Κατσιαρδή -- Hering, καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθυμία Γεωργιάδου -- Κούντουρα, καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.  
Παραγωγή ΕΡΤ 

 Η Σειρά έχει 4 επεισόδια, σήμερα θα δείτε το τρίτο και θα ολοκληρωθεί σε επόμενα άρθρα του Siatista-Info



 
Δείτε το 1ο Μέρος ΕΔΩ
Δείτε το 2ο Μέρος ΕΔΩ









Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael