Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Οι πατρίδες των Σιατιστινών πραματευτάδων αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδας - Μέρος 2ο (βίντεο)


Οι ομάδες των πραματευτάδων, τα εμπορικά καραβάνια ακολουθούσαν πανάρχαιους δρόμους της Βαλκανικής, που ξεκινούσαν από τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη.

Από το Βελιγράδι το διαμετακομιστικό εμπόριο συνεχίζονταν προς τη Βιέννη και τη Βουδαπέστη, κυρίως μέσω του Δούναβη, με ποταμόπλοια. Κατά μήκος των εμπορικών δρόμων δημιουργήθηκαν καταρχήν, εμπορικοί σταθμοί για την εξυπηρέτηση των πραματευτάδων -- καραβανιών κι αργότερα μόνιμες παροικίες, που αρκετές εξελίχθηκαν σε σημαντικές ελληνικές κοινότητες.

Η κάμερα εντόπισε και παρουσιάζει σπίτια, σχολεία, εκκλησίες των ελληνικών κοινοτήτων και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη δράση των Ελλήνων σε αρκετές πόλεις της πρώην Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, όπως τα Σκόπια, το Βέλες (τα παλιά Βελεσσά), το Ποζάρεβατς, το Κραγκούγεβατς, τη Νις, το Βελιγράδι.

Στο Βελιγράδι το ντοκιμαντέρ αποτυπώνει τις ελληνικές γειτονιές, το αρχοντικό Κίκη, το παλιό «καφενείο των Ελλήνων», το νεκροταφείο με οικογενειακούς τάφους Ελλήνων, το κάστρο και τον πύργο Νεμπόϊσα πάνω στο Δούναβη, όπου φυλακίστηκε και στραγγαλίστηκε ο Ρήγας Βελεστινλής.

Για τις περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας μιλούν ο Ιωάννης Παπαδριανός, ομότιμος καθηγητής της βαλκανικής ιστορίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο Μίρολιουμπ Μανοϊλοβιτς, διευθυντής του Μουσείου του Ποζάρεβατς, κ. ά.






Σκηνοθέτης: Απόστολος Κρυωνάς
Έρευνα-κείμενα: Χρίστος Ζαφείρης, δημοσιογράφος-συγγραφέας
Μουσική επιμέλεια: Πάρις Παρασχόπουλος
Διευθυντές φωτογραφίας: Γιώργος Καραδήμος και Προκόπης Δάφνος
Επιστημονικοί σύμβουλοι: Ιωάννης Παπαδριανός, ομότιμος καθηγητής της Βαλκανικής Ιστορίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Όλγα Κατσιαρδή -- Hering, καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθυμία Γεωργιάδου -- Κούντουρα, καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
 


Η Σειρά έχει 4 επεισόδια, σήμερα θα δείτε το δεύτερο και θα ολοκληρωθεί σε επόμενα άρθρα του Siatista-Info


Δείτε το 1ο Μέρος ΕΔΩ

Δείτε το 3ο Μέρος ΕΔΩ














Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael