Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Η Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας εόρτασε πανηγυρικά τη μνήμη του Οσίου Σεραφείμ του Σάρωφ (φωτο)

ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΣΙΑΤΙΣΤΑ... ΤΟ ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΟ SIATISTA-INFO

Η Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας τίμησε κι εφέτος στις 19 Ιουλίου 2017 τη μνήμη της ανακομιδής του λειψάνου του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ με επισημότητα, λαμπρότητα και ευλάβεια.
Επίκεντρο του εορτασμού ήταν το ομώνυμο παρεκκλήσιο, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, πολιούχου και προστάτου της Ενορίας.


Το απόγευμα της Τρίτης εψάλη ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός και η αρτοκλασία από τους Ιερείς της Ενορίας π. Βασίλειο και π. Νέστορα. Στη συνέχεια ακολούθησε η καθιερωμένη λιτανευτική περιφορά των Αγίων λειψάνων και της Ιερής εικόνας του Αγίου Σεραφείμ.

Την αγιώνυμο ημέρα της εορτής, Τετάρτη 19 Ιουλίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιατίστης κ. κ. Παύλος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε την Αρχιερατική πανηγυρική Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων των Ιερέων π. Βασιλείου και π. Νέστορος.
Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, στο κήρυγμά του προς τους πιστούς, αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ, σ’ αυτόν τον μεγάλο πραγματικά Άγιο της Εκκλησίας μας, του οποίου η μορφή είναι εκπληκτική και λίγοι άνθρωποι πέρασαν από τον κόσμο αυτό, όπως ο Άγιος Σεραφείμ…


«Ο Άγιος Σεραφείμ μας δίδαξε κάτι πολύ ουσιαστικό, που θα πρέπει πολύ να μας προβληματίσει. Μας είπε ποιος είναι ο σκοπός της ζωής μας. Και μας είπε ότι ο σκοπός της ζωής μας αυτής εδώ είναι να δούμε το Άγιο Πνεύμα σ’ αυτό τον κόσμο, γιατί μας είπε ότι όποιος δεν δει το Πνεύμα το Άγιο εδώ δε θα το δει ούτε μετά. Φαίνεται σκληρός και φοβερός ο λόγος, αλλά θα πρέπει να το θυμόμαστε αυτό, ότι ο σκοπός της ζωής μας είναι ν’ αποκτήσουμε το Άγιο Πνεύμα. Γιατί; Για να περάσουμε καλά και σ’ αυτή τη ζωή.
Ξέρετε ότι οι καρποί του Αγίου Πνεύματος είναι «η αγάπη, η χαρά, η ειρήνη, η καλοσύνη, η μακροθυμία, η πίστη, η πραότητα, η εγκράτεια», δηλαδή όλα αυτά που θέλουμε. Αλλά και όλα αυτά που δεν έχουμε. Σήμερα ξεμάθαμε ν’ αγαπάμε. Είμαστε ανίκανοι πια ν’ αγαπήσουμε, γιατί ο εγωισμός μας μάς συνέτριψε την καρδιά μας. Και η καρδιά μας είναι ανίκανη ν’ αγαπήσει. Είναι ανίκανη να χαρεί. Διασκεδάζουμε αλλά δεν χαιρόμαστε. Λέμε ότι αγαπάμε αλλά δεν αγαπάμε. Αγαπάμε τον εαυτό μας. Δεν έχουμε πραότητα, είμαστε νευρικοί, νευρόσπαστα. Δεν μας φταίνε οι δυσκολίες. Δεν μας φταίνε οι δουλειές. Μας φταίει η απουσία του Αγίου Πνεύματος από τη ζωή μας. Μας λείπει αυτή η έμπονη αναζήτηση, όπως εκφράζεται στην προσευχή στο Άγιο Πνεύμα… Μόνο όταν το Πνεύμα το Άγιο σκηνώσει μέσα μας, μάς χορηγεί τα αγαθά. Μας χορηγεί την όντως ζωή και μας αξιώνει να γίνουμε μέτοχοι της Βασιλείας του Θεού.
 
Αγαπητοί αδελφοί, ζούμε σε ένα κόσμο που ξέρουμε πια καλά ότι απέτυχε και χρεωκόπησε. Η βασική αιτία της χρεωκοπίας του είναι ότι, θέλησε να στηριχτεί στον κόσμο και όχι στον Θεό. Ο κόσμος είναι όμως λίγος, είναι πεπερασμένος, είναι μολυσμένος. Και γι’ αυτό κι εμείς γινόμαστε μικροί, ασήμαντοι, μολυσμένοι παντού και γι’ αυτό δεν έχουμε χαρά και ειρήνη στην ψυχή μας. Τι μας έλεγε ο Άγιος Σεραφείμ; Βρες την ειρήνη εσύ και χιλιάδες άνθρωποι θα ’ρθουν να τη βρουν κοντά σου. Μην προσπαθείς να δώσεις την ειρήνη. Εσύ ζήτησέ την κι αν τη βρεις και αν ζεις την ειρήνη του Θεού χιλιάδες άνθρωποι θα ’ρθουν κοντά σου. Εμείς προσπαθούμε να ειρηνεύουμε τους άλλους χωρίς να έχουμε την ειρήνη του Θεού μέσα στην καρδιά μας.

Έτσι, λοιπόν, ο Άγιος Σεραφείμ γίνεται αποκαλυπτικός και ερμηνευτικός της εποχής μας ολόκληρης. Μας εξηγεί γιατί αποτύχαμε και μας φανερώνει, γιατί εκείνος επέτυχε. Γι’ αυτό, λοιπόν, γιορτάζοντας σήμερα τη μνήμη του μας αποκαλύπτει πια είναι η πραγματική κατάσταση του κόσμου, πια είναι η αληθινή φύση της Εκκλησίας και μας εξηγεί ότι, ο κόσμος μακράν του Θεού είναι ένας άρρωστος και πεπτωκώς κόσμος, στον οποίον δεν υπάρχει ούτε ζωή, ούτε ειρήνη, ούτε αγάπη, ούτε χαρά, ούτε τίποτα από όλα αυτά.

 
Μακάρι, απ’ τη μια μεριά ν’ ακούσουμε τον όσιο Σεραφείμ και από την άλλη να διδαχθούμε από τις αποτυχίες μας και να αποφασίσουμε να τον μιμηθούμε. Όσοι δεν έχετε διαβάσει τη ζωή του να την διαβάσετε. Και να προσέξετε τον τρόπο της ζωής του και να προσπαθήσετε, στο μέτρο του δυνατού, να τον μιμηθείτε και σεις. Και σεις και ’γώ και όλοι μας, γιατί τότε πραγματικά ο Άγιος θα μας ευλογήσει και θα μας στηρίξει, όταν βλέπει ότι προσπαθούμε να ακολουθήσουμε τα ίχνη του».



















Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael