Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Της νύχτας τα καμώματα, τα βλέπει η μέρα και γελά - Καταστροφές σε κοινόχρηστους χώρους στη Σιάτιστα - Ένα "μικρό" σχόλιο!


Του Λάζαρου Κώτσικα
Περπατώντας στην Σιάτιστα είμαστε αναγκασμένοι να αντικρύζουμε τις καταστροφές που γίνονται σε κοινόχρηστους χώρους. Δύσκολα αντιστέκομαι στον πειρασμό να κάνω κάποιο σχόλιο με πολλούς αποδέκτες.


Ο πρώτος αποδέκτης είναι η Εθελοντική Δράση Πολιτών Σιάτιστας που βρίσκεται στην δυσάρεστη θέση να πικραίνεται, από μια μικρή, ευτυχώς, μειοψηφία δημοτών μας.



·                     Κανένας δεν πρόκειται να κατανοήσει την αγωνία τους, που με τα λίγα μέσα που διαθέτουν, προσπαθούν να προσφέρουν το μέγιστο που μπορούν στον τόπο που ζουν και αγαπούν.

·                     Κανένας δεν πρόκειται να κατανοήσει, ότι για αυτούς δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή από μια απλή λέξη, "ευχαριστώ".



Το σχόλιο υποχρεωτικά απευθύνεται και στους δράστες που το πρωί αντικρίζουν το αποτέλεσμα των νυχτερινών κατορθωμάτων τους.

·                     Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν αν ότι έκαναν, το έκαναν έχοντας την πλήρη επίγνωση και διαύγεια ώστε αν μετανοήσαν να προσπαθήσουν να επανορθώσουν.

·                     Η λέξη μαγκιά έχει παρεξηγηθεί στις μέρες μας. Όταν κάποιος βιαιοπραγεί πάνω σε κάτι άψυχο ή σε κάτι που δεν μπορεί να του αντισταθεί (όπως σε ένα μικρό δενδράκι) και σε χρονική στιγμή που δεν μπορεί κανένας να τον αποτρέψει, μόνο μάγκας δεν χαρακτηρίζεται.

·                     Αν θεωρούν ότι έχουν πολύ ενέργεια που πρέπει κάπου να την εκτονώσουν θα πρέπει να ασχοληθούν με κάτι δημιουργικό.



Σύμφωνα με την εμπειρία μας, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα δράστες αυτών των ενεργειών να είναι άτομα στην φάση της εφηβείας, οπότε το σχόλιο θα πρέπει να απευθυνθεί και σε γονείς.



·                     Αν γνωρίζουν πως τα παιδιά τους ήταν οι δράστες θα πρέπει να σκεφθούν πως αυτό είναι το αποτέλεσμα της διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους. Το σχολείο είναι ένας από τους κύριους υπεύθυνους αλλά όχι ο μοναδικός. Θα πρέπει να αναζητήσουν τι πήγε λάθος μέχρι τώρα και αν δεν τα καταφέρουν, το λάθος αυτό στο μέλλον θα έχει πιο οδυνηρές συνέπειες. Αν το γεγονός τους αφήνει αδιάφορους τότε αυτοί αποτελούν την καρδιά του προβλήματος.



·                     Αν γνωρίζουν πως τα παιδιά τους δεν ήταν δράστες δεν θα πρέπει να λειτουργήσει ο εφησυχασμός αλλά θα πρέπει με πιο έντονο τρόπο να στηλιτεύσουν τέτοιες βιαιότητες.



Τελευταίος παραλήπτης η δημοτική αρχή.

·                     Θα πρέπει να βρει τον τρόπο με τα λίγα μέσα που διαθέτει να προστατέψει τους κοινόχρηστους χώρους. Σημαντικές φθορές συναντούμε στον χώρο πίσω από το δημαρχείο, στο Τραπάντζειο Γυμνάσιο στον περιβάλλοντα χώρο του Αγίου Δημητρίου και σε όλα τα πάρκα.

·                     Τέτοιες ενέργειες επιβαρύνουν τον δήμο με επιπλέον έξοδα και αποτρέπουν δημότες να λάβουν πρωτοβουλίες παρόμοιες με αυτές του Συλλόγου των Εθελοντών.

·                     Αν οι δράστες εντοπιστούν, η επιλογή της επιείκειας προς αυτούς κινείται στα πλαίσια μιας λανθασμένα θεωρούμενης φιλολαϊκής πολιτικής. Η πολιτική αυτή είναι φιλολαϊκή προς τους δράστες αλλά εχθρική προς τους υπόλοιπους.



Ενέργεις σαν αυτές δεν είναι δείγμα του πολιτισμού που είχε πάντα η Σιάτιστα.



Κλείνοντας θα πρέπει να απευθυνθώ και πάλι στην Εθελοντική Δράση Πολιτών Σιάτιστας και αν μου επιτρέπουν, να τους συμβουλεύσω, πως τέτοια λυπηρά φαινόμενα, δεν θα πρέπει να αποτελέσουν τροχοπέδη στον ευγενικό στόχο που έχει ο σύλλογος τους.



Δεν νομίζω ότι υπάρχει μεγαλύτερο ευχαριστώ για αυτούς από την ηθική ικανοποίηση που νιώθουν μέσα τους για όσα μας προσέφεραν και για όσα θα συνεχίσουν να μας προσφέρουν.
Λάζαρος Γ. Κώτσικας Πολιτικός Μηχανικός, PhD
lkotsikas@gmail.com





Δείτε ακόμα:
Βανδαλισμοί στο Πάρκο Αγίου Δημητρίου στη Σιάτιστα! Mήνυση κατά αγνώστων από την Εθελοντική δράση πολιτών Σιάτιστας (φωτο)
 

Καθαρισμός στο Αρχοντικό "Νεραντζόπουλου" από την Εθελοντική δράση πολιτών Σιάτιστας (φωτο)





Δείτε ακόμα:
Siatista-Info: Επιχείρησαν να ξηλώσουν τούβλα από το πάρκο δίπλα στον Άγιο Νικόλαο Σιάτιστας! (φωτο)














Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael