Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Γιώργος Κασαπίδης: Δώστε αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και Εμπάργκο



Για διαρκή εμπαιγμό των ροδακινοπαραγωγών από την πολιτική ηγεσία καταγγέλλουν με ερώτησή τους βουλευτές της Ν.Δ. από ροδακινοπαραγωγικές περιοχές, μεταξύ των οποίων και ο Γιώργος Κασαπίδης.

Την ώρα που οι παραγωγοί έχουν διαδοχικές καταστροφές τα τελευταία δύο χρόνια στη σοδειά τους από ακραία καιρικά φαινόμενα, παράλληλα με τις συνέπειες του ρώσικου εμπάργκο στις εξαγωγές, η Κυβέρνηση μοιράζει «ψίχουλα ελεημοσύνης» από το πρόγραμμα de minimis.

Κι ενώ μέσω των θεσμοθετημένων μηχανισμών της υπόσχεται δίκαιες αποζημιώσεις, αυτές για πολλούς παραγωγούς ποτέ δεν έρχονται. 

Ακολουθεί το περιεχόμενο της ερώτησης:
Θέμα: Δώστε αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και Εμπάργκο.
  
Χιλιάδες ροδακινοπαραγωγοί έχουν οδηγηθεί τα τελευταία χρόνια σε δραματικά αδιέξοδα, κυρίως λόγω του ρωσικού εμπάργκο που έχουν καταβαραθρώσει τις εξαγωγές μας και έχουν ¨ρίξει¨ τις εγχώριες εμπορικές τιμές σε εξευτελιστικά επίπεδα. Αλλά, επιπλέον, και από τις καταστροφικές βροχοπτώσεις των δύο τελευταίων ετών για τις οποίες οι παραγωγοί είτε δεν αποζημιώνονται, είτε εμπαίζονται με ¨αποζημιώσεις¨- κοροϊδία, είτε αποκλείονται ακόμη και από αυτές αυθαίρετα .
Οι σφοδρές και άκαιρες βροχές του Ιουλίου 2017, αφάνισαν κυριολεκτικά τη σοδειά. Και, ενώ έπρεπε να εφαρμοστεί άμεσα ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ που σαφέστατα ορίζει ότι οι καταστροφές εξ αιτίας βροχοπτώσεων από Μάιο μέχρι Νοέμβριο αποτελούν ¨άμεση ζημιά καλυπτόμενη ασφαλιστικά από τον Οργανισμό¨ (ΦΕΚ Β’ 1668/ 27-7-2011, άρθρο 5, παράγραφος 4) ο τότε και μέχρι πρότινος Υπουργός δεν το έπραξε.
Παρά δε το γεγονός ότι το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων της Νάουσας είχε αποφανθεί ότι οι ζημιές οφείλονταν αποκλειστικά στο συγκεκριμένο ακραίο και άκαιρο καιρικό φαινόμενο, επέλεξε να συγκροτήσει μια εκ των πραγμάτων αχρείαστη και περιττή Επιτροπή, η οποία επίσης γνωμοδότησε ότι επρόκειτο για άμεσες ζημιές από άκαιρες βροχοπτώσεις. Συνηγορούσαν άλλωστε σε αυτήν την εκτίμηση και τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία που ανέφεραν ότι το ύψος των βροχοπτώσεων εκείνου του τριημέρου, καθώς και η υποβάθμιση της ποιότητας και η καταστροφή της ώριμης παραγωγής, δεν αφήνουν περιθώρια για ανάγκη ερμηνειών. 
Σε πείσμα όλων αυτών των εκτιμήσεων, ο τότε Υπουργός, αφού δήλωσε επίσημα από τη Θεσσαλονίκη ότι «το πόρισμα της Επιτροπή (που ο ίδιος συγκρότησε) είναι θετικό για τους παραγωγούς» , αντί να δώσει εντολή να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για αντικειμενικές και πλήρεις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, τον Ιανουάριο του ’18 προχώρησε στο πρωτάκουστο: ¨Πέταξε το μπαλάκι¨ στους Συνεταιρισμούς, καλώντας τους πληγέντες να πάνε και να πληρώσουν για να κάνουν δηλώσεις σε εξωθεσμικά όργανα!
Η συνέχεια είναι ότι, εφτά μήνες αργότερα – τον Ιούλιο του ’18 – αντί για σωστές αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, τους έδωσε 8,5 εκατομμύρια, δηλαδή από 65 μέχρι 120 ευρώ στο στρέμμα - ¨ψίχουλα ελεημοσύνης κυριολεκτικά¨ μπροστά στην ολοκληρωτική καταστροφή που είχαν υποστεί - από το πρόγραμμα de minimis. Αλλά ακόμη, άφησε ¨εκτός νυμφώνος¨ και πάρα πολλούς παραγωγούς, αποκλείοντας αυθαίρετα σημαντικές ποικιλίες ροδακίνων από τις ¨αποζημιώσεις – φιλοδώρημα¨! Γιατί; Διότι αν συμπεριλάμβανε και αυτές τις ποικιλίες, η δήθεν ¨αποζημίωση¨ θα έπεφτε στα 20 με 30 ευρώ το στρέμμα. Με απλά λόγια, οι ολοσχερώς κατεστραμμένοι καλλιεργητές ¨αποζημιώθηκαν¨ - υποτίθεται – κατά τέσσερις με πέντε φορές λιγότερα χρήματα από αυτά που θα έπαιρναν αν αποζημιώνονταν, όπως έπρεπε μέσω ΕΛΓΑ! Και το τραγελαφικό: Ένας σημαντικός αριθμός πληγέντων ροδακινοπαραγωγών, αν και πλήρωσαν για τις δηλώσεις ζημιάς στους Συνεταιρισμούς παρά το γεγονός ότι οι ποικιλίες αποζημιώνονταν, όχι μόνον δεν πήραν ούτε ένα ευρώ αλλά δεν έχουν και πού να απευθύνουν τις ενστάσεις τους – όπως θα μπορούσαν να κάνουν αν τις όποιες αποζημιώσεις τις αποφάσιζε και έδινε ο ΕΛΓΑ! Πάνε στο Υπουργείο, τους στέλνουν στους Συνεταιρισμούς, από κει στον ΟΠΕΚΕΠΕ και από κεί πάλι στο… Υπουργείο. Μέχρι και σε… ιδιώτες τους παραπέμπουν για να βρουν το δίκιο τους.
Αυτής της απροκάλυπτης κοροϊδίας, είχε προηγηθεί ο συστηματικός εμπαιγμός τους, από τον προκάτοχο Υπουργό, που από το φεστιβάλ της Βέροιας το καλοκαίρι του ’17 – παρουσία μάλιστα και της… υπό σύσταση (και τότε και σήμερα) ¨Διεπαγγελματικής¨ που τον είχε καλέσει - αλλά και κατ’ επανάληψη στη συνέχεια, τους διαβεβαίωνε ότι θα τους αποζημίωνε και για τις ζημιές από το ρωσικό εμπάργκο, είτε ως κοινοτική στρεμματική ενίσχυση, είτε μέσω ΠΣΕΑ (εν γνώσει του ότι αυτό δεν μπορούσε να το κάνει), είτε μέσω του de minimis. Αλλά, αφού τα έκανε ¨μαντάρα¨ με το σχετικό φάκελο που τον έστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή… ταχυδρομικώς, ατεκμηρίωτο και χωρίς υποστήριξη, χωρίς ούτε μια λέξη στα Συμβούλια Υπουργών – με αναμενόμενη συνέπεια την απόρριψή του – υποσχόταν αποζημιώσεις μέσω των de minimis. Όπως επίσης αποζημιώσεις για το εμπάργκο υπόσχονταν και κυβερνητικά στελέχη σε συσκέψεις ανά τους ροδακινοπαραγωγικούς Νομούς. Αλλά, μόλις λίγο πριν την αποχώρησή του από την ηγεσία του Υπουργείου, ο κύριος Αποστόλου ορθά – κοφτά διαμήνυσε γενικά προς όλους τους πληττόμενους από το εμπάργκο παραγωγούς ότι ¨λεφτά από το πρόγραμμα de minimis δεν υπάρχουν¨!     
ΕΠΕΙΔΗ, και φέτος, ένα χρόνο μετά την περσινή καταστροφή, οι παραγωγοί μας βιώνουν την ίδια τραγωδία, πάλι με άκαιρες και υπερβολικές βροχοπτώσεις τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου και τις πρώτες μέρες του Ιουλίου με ζημιές τεράστιες στην ώριμη για συγκομιδή παραγωγή τους.
ΕΠΕΙΔΗ από την ίδια αιτία, υπέστησαν ζημιές αμπέλια και συκιές και οι καλλιεργητές αποζημιώνονται – και πολύ σωστά – από τον ΕΛΓΑ που χαρακτηρίζει τη ζημιά ως ¨άμεση¨, όπως ήταν και των ροδακίνων…
ΕΠΕΙΔΗ, εγκαταλελειμμένοι από πέρσι, οι ροδακινοπαραγωγοί έχουν περιέλθει σε τραγικά οικονομικά αδιέξοδα, έχοντας μπροστά τους ασήκωτες υποχρεώσεις, φόρους, εισφορές, εφόδια, δάνεια, ΔΕΗ, το χαράτσι ΕΝΦΙΑ 35% πάνω φέτος, παρακράτηση αποζημιώσεων, κλπ, αντιμετωπίζοντας ακόμη και προβλήματα επιβίωσης…

ΕΠΕΙΔΗ, δεν νοείται ευνομούμενη χώρα χωρίς τη ¨συνέχεια του Κράτους¨, συνεπώς οι δεσμεύσεις του πρώην Υπουργού, δεσμεύουν και τη διάδοχη ηγεσία του Υπουργείου και δη της ίδιας Κυβέρνησης… 


ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Υπουργός
        Πώς προτίθεται να αποκαταστήσει την εξόφθαλμη αδικία με τις ¨αποζημιώσεις¨ - κοροϊδία του προκατόχου του μέσω de minimis και με αυθαίρετο αποκλεισμό σημαντικού αριθμού πληγέντων ροδακινοπαραγωγών για την ολοκληρωτική καταστροφή του 2017.
        Τι σκοπεύει να κάνει με τις επίσης τεράστιες φετινές ζημιές – τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου - για τις οποίες ουδείς αρμόδιος έχει αρθρώσει μέχρι στιγμής λέξη, δηλαδή αν θα ανατεθούν οι διαδικασίες εκτιμήσεων και αποζημιώσεων στον ΕΛΓΑ.
        Αν, μετά το ¨στραπάτσο¨ με τους τραγικούς χειρισμούς του απελθόντος Υπουργού στο σχετικό φάκελο, θα υλοποιηθούν οι κατηγορηματικές και επίσημες δεσμεύσεις του για αποζημιώσεις απώλειας εισοδήματος λόγω ρωσικού εμπάργκο, δηλαδή αν, από πού και πότε θα δοθούν.
        Αν έχει ερευνήσει ή θα ερευνήσει, αν δόθηκαν στον ΕΛΓΑ τα χρήματα που οι πληγέντες το 2017 ροδακινοπαραγωγοί υποχρεώθηκαν να καταβάλουν με τις δηλώσεις ζημιών στους Συνεταιρισμούς και, αν όχι, πού πήγαν.











Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael