Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Στον αέρα παροχές και συντάξεις



Η πρώτη ανεπίσημη «μάχη» για τις συντάξεις και τις παροχές της διετίας 2018 και 2019 αναμένεται να δοθεί σήμερα που μπαίνουμε στο κυρίως πιάτο της πρώτης μεταμνημονιακής διαπραγμάτευσης.



Οι επικεφαλής των ομάδων των θεσμών, έχοντας ενημερωθεί και για την έως τώρα πορεία του Προϋπολογισμού αλλά και για τις παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη με πλήρη κοστολόγηση, θα μπουν κατευθείαν στα βαθιά. Ο πρώτος στόχος είναι να γίνει μια ανασκόπηση των προβλέψεων για έσοδα και δαπάνες. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ που ήταν ο στυλοβάτης του υπερπλεονάσματος του 2017, αλλά και η πορεία των εσόδων από άμεσους φόρους που τους τελευταίους μήνες παρουσιάζει κόπωση λόγω της υπερφορολόγησης.

Πληροφορίες θέλουν τα τεχνικά κλιμάκια να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μη είσπραξη βεβαιωμένων φόρων ύψους 300 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, η οποία ήρθε ως συνέχεια της υποχώρησης των εισπράξεων από άμεσους φόρους κατά 22% από τον Ιούνιο.
Οι εξελίξεις αυτές θα βαρύνουν στην οριστικοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018, η υπέρβαση του οποίου θα μοιραστεί φέτος ως κοινωνικό μέρισμα. Επίσης, θα παίξουν ρόλο λόγω της επίδρασης από χρόνο σε χρόνο και για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2019 και φυσικά την πρόταση της ελληνικής πλευράς για την εφαρμογή ή όχι των περικοπών των συντάξεων.

Τα εύκολα

Σε ό,τι αφορά τις «παροχές» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, οι πρώτες εντυπώσεις δεν ήταν αρνητικές καθώς το μέτρο της μείωσης του ΕΝΦΙΑ ήταν έτσι και αλλιώς ένα από τα αντίμετρα του 2020, η μείωση του συντελεστή για τις επιχειρήσεις ουσιαστικά ελαφρύνει το 2019, αφού το αντίμετρο για μείωση του συντελεστή από το 29% στο 26% μοιράζεται πλέον σε τέσσερις χρονιές έστω και αν ο συντελεστής μειωθεί στο 25% ως το 2022.
Περισσότερες εξηγήσεις θα πρέπει να δώσει το οικονομικό επιτελείο για το δημοσιονομικό χώρο από όπου θα αντληθεί το 1 δισ. ευρώ που θα δοθεί σε στρατιωτικούς, αστυνομικούς, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, έστω και αν αυτό έχει κατοχυρωθεί με απόφαση του ΣτΕ, η καθυστέρηση εφαρμογής της οποίας διανύει τον τρίτο χρόνο.
Παράλληλα, στην ατζέντα των δανειστών θα μπει και η επίσημη λίστα των υπολοίπων θεμάτων που θα εξετάζεται κάθε φορά για την Ελλάδα.

Τα «αγκάθια»

Ειδικότερα, η αύξηση του κατωτέρου μισθού και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας θα συζητηθούν, καθώς και το πακέτο μεταρρυθμίσεων για τις αγορές εργασίας προϊόντων και υπηρεσιών. Στο ίδιο πλαίσιο θα συζητηθούν και η πώληση των 4 μονάδων της ΔΕΗ και η απελευθέρωση της αγοράς αερίου.
Η μείωση των κόκκινων δανείων είναι άλλο ένα ακανθώδες ζήτημα, καθώς επείγει η άρση του τραπεζικού απορρήτου για τους ενταγμένους στο νόμο Κατσέλη ώστε να εντοπιστούν στρατηγικοί κακοπληρωτές και να επιταχυνθούν πλειστηριασμοί και πωλήσεις πακέτων δανείων.

Στο ασφαλιστικό πρόβλημα αναμένεται να είναι οι καθυστερούμενες συντάξεις οι οποίες θα συζητηθούν με την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ που θα αναλάβει το βάρος της συγκεκριμένης διαπραγμάτευσης.
Οι αλλαγές στο Δημόσιο και οι αποκρατικοποιήσεις ολοκληρώνουν τη λίστα των θεμάτων για τα οποία οι ελληνικές αρχές υποσχέθηκαν να παρουσιάσουν σύντομα αποτελέσματα.

Δεύτερο καμπανάκι από Ρέγκλινγκ

Την ίδια ώρα, με δεύτερη διαδοχική του συνέντευξη στο Capital.gr ο επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ προειδοποιεί ξανά να μην αναστραφούν τα συμφωνημένα μέτρα, συνδέοντάς τα όχι πάλι με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά με την εμπιστοσύνη που θα πρέπει να αποκαταστήσει η Ελλάδα με τις αγορές.
Μιλώντας για το θέμα, τόνισε ότι ναι μεν η Ελλάδα είναι εκτός προγράμματος και έχει ανακτήσει ένα περιθώριο ελευθερίας να αποφασίζει μόνη της, σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση ψήφισε τις περικοπές των συντάξεων και με βάση το πακέτο αυτό ολοκληρώθηκαν οι πρόσφατες αξιολογήσεις, έγιναν οι εκταμιεύσεις σημαντικών ποσών και αποφασίστηκαν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Και φυσικά οι δανειστές περιμένουν τώρα από την Αθήνα να εκπληρώσει και αυτή τις υποχρεώσεις της… Το θέμα θα συζητηθεί πλέον με τους θεσμούς στην Αθήνα. Μάλιστα δεν παραλείπει να τονίσει ότι η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού του Δημοσίου, εκτός από την αναστάτωση σε Ιταλία, Τουρκία και αναδυόμενες αγορές, οφείλεται και στη φημολογία για μείωση των συντάξεων εντός της χώρας.
Επίσης, δείχνει να μη συμφωνεί απολύτως και με τα σχέδια για αύξηση του κατώτερου μισθού και της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τονίζοντας πως ό,τι γίνει δεν θα πρέπει να υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Δεν παραλείπει, δε, να σημειώσει ότι οι μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις που έγιναν τον καιρό των Μνημονίων έφεραν και τη μείωση της ανεργίας που καταγράφεται σήμερα.




Πηγή: eleftherostypos.gr








Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael