Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Πέλεκον 2018 – Ξεκίνημα φέτος με την Θάλεια Φλωρά – Καραβία


Η Θάλεια Φλωρά – Καραβία, η δημιουργός πλέον των 2.500 έργων ζωγραφικής, που το 1871 γεννήθηκε στην Σιάτιστα, είναι το κεντρικό τιμώμενο πρόσωπο των φετινών εκδηλώσεων «ΠΕΛΕΚΟΝ, ΓΙΟΡΤΕΣ ΒΟΪΟΥ».


Στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας, θα πραγματοποιηθεί έκθεση έργων της ζωγράφου. Πολλά είναι πρωτότυπα και για τα οποία καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια από την Θεοδώρα Λειψιστινού για να εξασφαλιστεί η απαραίτητη άδεια από το Γ’ Σώμα Στρατού προκειμένου να έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία να τα θαυμάσουμε από κοντά. Τα υπόλοιπα είναι αντίγραφα από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και θα παραμείνουν μόνιμα μετά το τέλος της έκθεσης, στην Σιάτιστα.

Θα υπάρξουν δύο εισηγήσεις στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας.



  • Την Παρασκευή 15 Ιουνίου, στις 20:00, η Αναστασία Ζήση, Καθηγήτρια Ψυχικής Υγείας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με θέμα «Θάλεια Φλωρά – Καραβία: Η διαδρομή ενός βίου ως το νέο παράδειγμα της εποχής».

  • Την Κυριακή 17 Ιουνίου, στις 19:00, ο Άλκης Χαραλαμπίδης, Ομότιμος Καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης, της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, με θέμα «Η ζωγράφος Θάλεια Φλωρά – Καραβία». 


Από την δεύτερη εισήγηση θα μάθουμε για την ιστορική πορεία και το έργο της ζωγράφου. Για αυτό δεν θεωρώ σκόπιμο να πάρω, εδώ, τώρα, αυτό το ρόλο. Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στην πρώτη εισήγηση. Θεωρώ ότι εμμέσως θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε γιατί η παιδεία της οικογένειας Φλωρά, της προσέδωσε μια κουλτούρα που δεν άφησε το ταλέντο της Θεολογίας να χαθεί.

Στα τέλη του 19ου αιώνα από μια ανδροκρατούμενη κοινωνία μιας τουρκοκρατούμενης περιοχής, μια νεαρή κοπέλα φεύγει από το σπίτι της για να σπουδάσει στην Γερμανία. Ζωγραφική! Με την πλήρη στήριξη της οικογενείας της. Ο αδερφός της Λάζαρος, ταλαντούχος και αυτός ζωγράφος, άφησε την ζωγραφική για να βρει δουλειά, ώστε από το εισόδημα του, να κάνει τα πρώτα της βήματα, η Θεολογία. Πείθει τον πατέρα του, τον παπά Χριστόδουλο για το ταλέντο της αδερφής του. Ο πατέρας αποδέχεται να αλλάξει το όνομα η κόρη του από Θεολογία σε Θάλεια. Η οικογένεια κάνει ένα υποτυπώδες marketing. Αλλάζει το άκρως χριστιανικό όνομα και παίρνει το όνομα μιας από τις εννιά μούσες, ένα «ειδωλολατρικό» όνομα όπως θα μπορούσε ασυλλόγιστα να πει κάποιος.

 Πρωτοποριακή οικογένεια!

Ο πλούτος που απέδειξαν οι Σιατιστινοί πραματευτάδες, δεν μετουσιώθηκε μόνο στα εντυπωσιακά και επιβλητικά αρχοντικά. Επηρεασμένοι από τον Διαφωτισμό και τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης, απέκτησαν μια κουλτούρα την οποία θεώρησαν ότι έπρεπε να αποκτήσουν τα παιδιά της μητέρας πατρίδας. Η Σιάτιστα απέκτησε λειτουργικές υποδομές και είχε σχολεία με υψηλού επιπέδου δασκάλους, όπως ο Μεθόδιος Ανθρακίτης.
 

Παιδί αυτής της κουλτούρας είναι η ζωγράφος Θάλεια Φλωρά – Καραβία. Τελικά όμως τίποτα δεν είναι τυχαίο. Η γιατρός Μαλαματή Κανατσούλη – Παπαδημητρίου στις αρχές του προηγούμενου αιώνα ήταν από τις πρώτες γυναίκες που γράφτηκαν στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Η Θάλεια Φλωρά – Καραβία από μόνη της θα μπορούσε να αποτελέσει το αφήγημα πάνω στην οποία θα μπορούσε να στηθεί η τουριστική προβολή μιας ολόκληρης περιοχής.

Δεν σταματάμε εδώ!


  • Από εδώ ξεκίνησαν, οι αδερφοί Μαρκίδες Πούλιου, οι εκδότες της πρώτης ελληνικής εφημερίδας.
  • Από εδώ ξεκίνησε, ο Θεοχάρης Τουρούντζιας που μαρτύρησε μαζί με τον Ρήγα Φεραίο.
  • Από εδώ ξεκίνησαν, οι Κασομούληδες, ο Νίκολαος Κασομούλης κατέγραψε τα «ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ», πολύτιμη ιστορική πηγή για τον αγώνα του 1821.
  • Από εδώ ξεκίνησε ο Γεώργιος Παπάζωλης, ο πρωταγωνιστής των Ορλωφικών. 
  • Από εδώ εξαπλώθηκε η οικογένεια Ζάχου που βρισκόταν στην ελίτ της ελληνικής αριστοκρατίας. Ο αρχιτέκτονας Αριστοτέλης, το μεγάλο τους καμάρι είναι ο πρωταγωνιστής μιας ομάδας από δέκα τουλάχιστον χαρισματικά μέλη της οικογένειας. 
  • Από εδώ ξεκίνησαν, οι γονείς του κλασσικού μουσικοσυνθέτη Χαρίλαου Περπέσα που συνέθεσε την «Συμφωνία του Χριστού». 
  • Από εδώ ξεκίνησε ο λαογράφος Γεώργιος Μέγας. 
  • Από εδώ ξεκίνησε ο λόγιος Μιχαήλ Παπαγεωργίου, ο συγγραφέας του πρώτου ελληνικού σχολικού εγχειριδίου.

Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι στο μέλλον, με αντίστοιχες εκδηλώσεις θα αναδειχθούν τα υπόλοιπα παιδιά της ίδιας κουλτούρας. Για να γίνει ευρύτερα γνωστή η περιοχή μας, ως το σημείο αφετηρίας εμβληματικών φυσιογνωμιών.





Λάζαρος Γ. Κώτσικας

Πολιτικός Μηχανικός, PhD





https://siatista-info.blogspot.com/2018/05/2018-m-14-24-2018.html





Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael