Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Άγιον Όρος: Περιδιαβαίνοντας το Περιβόλι της Παναγίας - 2ο Μέρος (βίντεο-φωτο)



To οδοιπορικό του  Siatista-Info  Άγιον Όρος: "Περιδιαβαίνοντας το Περιβόλι της Παναγίας" συνεχίζεται με το 2ο Μέρος.(κλικ εδώ 1ο Μέρος)

Την 2η μέρα επίσκεψης στο Περιβόλι της Παναγίας κατηφορίσαμε από Καρυές για την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου.
Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου

Η Μονή βρίσκεται σε απόσταση 500μ από τις Καρυες. Ιδρύθηκε τον 13ο αι. από τον Κωνσταντίνο, εκχριστιανισμένο γιο του Αζζεδίν Β’. της οικογένειας Κουτλουμούς. Αργότερα καταστράφηκε και ξανά αναπτύχθηκε στα χρόνια του ηγουμένου Χαρίτωνος από την Ίμβρο. Αργότερα προσαρτηθήκαν στη Μονή Κουτλουμουσιου οι Μονές Αλυπίου, Φιλαδέλφου και Καλιαγρας. Μεγάλες πυρκαγιές αλλά και κατολισθήσεις δημιούργησαν πολλές καταστροφές σε όλη την διάρκεια της ζωής της Μονής. Το καθολικό κτίστηκε τον 16ο αι. και τιμάται στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου. Περιέχει πολλά κειμήλια (φορητές εικόνες, ιερά άμφια κ.α.) καθώς και την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας που ονομάζεται ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ. 

Η τράπεζα κτίσθηκε πρόσφατα (1995). Η βιβλιοθήκη διαθέτει 103 χειρόγραφα σε περγαμηνή, 650 χάρτινα και 3.500 έντυπα. Η Μονή κατοικείται από πολυάριθμη αδελφότητα που αγωνίζεται να αποκαταστήσει την σωστή λειτουργία, μετά την πυρκαγιά του 1981, παράλληλα με την φιλοξενία και την εξυπηρέτηση των προσκυνητών.


Πηγαίνοντας ποιό νότια βρίσκεται το κελί του γέροντα Γαβριήλ  όπου μας μίλησε για περίπου 5 λεπτά και πήραμε την ευχή του.

Δυτικά και μέσα από μια διαδρομή σ' ενα καταπράσινο τοπίο φτάσαμε στην Παναγούδα στο Κελί Άγιου Παΐσιου.

Σε κλίμα συγκίνησης μπήκαμε στο κελί του Αγίου Παΐσιου και προσευχηθήκαμε μέσα στην εκκλησία του κελιού όπως και ο Άγιος!
Είδαμε τα ξερά κούτσουρα όπου ο Άγιος Παΐσιος μιλούσε σε όλους τους προσκηνητές.
 
Στην συνέχεια πήγαμε ακριβώς απέναντι από την Παναγούδα, στην Σκήτη του Αγίου Παντελεήμονος, αφού προηγουμένως περάσαμε περίπου 1 ώρας ξεκούρασεις σε κελί μοναχού.


Σκήτη του Αγίου Παντελεήμονος (Κουτλουμουσίου)

H Σκήτη Αγίου Παντελεήμονος βρίσκεται κοντά στις Καρυές και ανηκει στην Μονή Κουτλουμουσίου. Έχει μορφή οικισμού με καλύβες και Κυριακό αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα. 


Ιδρύθηκε το 1785 από τον ιερομόναχο Χαράλαμπο. 
Η βιβλιοθήκη της Σκήτης διαθέτει 40 περίπου χειρόγραφα και περισσότερα από 500 βιβλία. Φυλάγονται επίσης τεμάχια τιμίων λειψάνων και διακόσιες εικόνες μεταξύ των οποίων η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Παντελεήμονα 18ου αιώνα . Το Κυριακό της Σκήτης Αγίου Παντελεήμονος πήρε την ονομασία του από το κελλί του Αγίου Παντελεήμονος, στου οποίου τη θέση κτίστηκε το 1790. Στο Άγιο βήμα φυλάγεται η εικόνα Παναγία των Χαιρετισμών. Η Σκήτη Κουτλουμουσίου αποτελείται από 19 κελλιά. Tρείς από αυτές δεν έχουν ενσωματωμένο ναό. Οι 20 γέροντες της Σκήτης ασχολούνται με τη γεωργία, την κατασκευή εργόχειρων και κομποσκοινιών , τη συγγραφή βιβλίων και με τη ραπτική. Σε καλύβα της Σκήτης έζησε στις αρχές του 19ου αιώνα ο οσιομάρτυρας Γεράσιμος ο νέος. 
Το μόνο που έχω να πώ είναι ότι, αντικρίζοντας τον Άγιο Παντελεήμονα ένιωσα ρίγος και συγκίνηση βλέποντας τον Άγιο να χαμογελά!!!
Ρώτησα τον μοναχό γιατί χαμογελά και μου είπε, "όταν βλέπει κόσμο χαίρεται!" 


Στην συνέχεια μοναχός μας μίλησε για την Σκήτη Αγίου Παντελεήμονος αλλά και την ιστορία που εμφανίστηκε ο Άγιος Παντελεήμονας στον Άγιο Παϊσιο!

Από το  dogma.gr
Ήταν 3 Ιουνίου και ο Γέροντας λόγω της μετακόμισης δεν είχε βγάλει από τα κιβώτια τα εκκλησιαστικά βιβλία και δεν ήξερε ακριβώς την ημερομηνία ούτε φυσικά και τον εορταζόμενο άγιο.
Έκανε τις ακολουθίες με κομποσχοίνι και όταν άρχισε να εύχεται και για τον άγιο της ημέρας, τον απασχόλησε ο λογισμός ποιος ήταν αυτός ο άγιος. Τότε εμφανίστηκαν μέσα στο εκκλησάκι δύο άγιοι, ο ένας μπροστά και ο άλλος από πίσω. Ο δεύτερος ήταν ο άγιος Παντελεήμων, τον οποίο αναγνώρισε ο Γέροντας. Ο πρώτος όμως τού ήταν άγνωστος.

Από την απορία τον έβγαλε ο ίδιος ο άγιος που τού είπε: «Γέροντα, είμαι ο Λουκιλιανός.» Ο Γέροντας δεν πρόσεξε καλά το όνομα και ρώτησε: «Πώς; Λουκιανός;». «Όχι, Γέροντα. Είμαι ο Λουκιλιανός.» Και αμέσως οι δύο άγιοι εξαφανίστηκαν.

Ο Γέροντας εντυπωσιάστηκε και βρήκε το μηναίο του Ιουνίου για να βεβαιωθεί αν γιόρταζε ο άγιος Λουκιλιανός…
 

Πράγματι ήταν η μνήμη του.
Από τότε ο Άγιος Παϊσιος σε κάθε αγρυπνία καθόταν για 8 ώρες όρθιος και κοιτούσε τον Άγιο Παντελεήμονα!

Μοναχός μου είπε δυστυχώς εμείς ούτε μια ώρα δεν μπορούμε να καθίσουμε τώρα... να έχουμε την ευλογία του!


Κλείνοντας το οδοιπορικό ελπίζω να επισκεφτώ και πάλι το Περιβόλι της Παναγίας, σύντομα... 

Γ.Γ.


Δείτε το βίντεο του Siatista-Info 











Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael