Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Η πρώτη επίσκεψη του αρχηγού του ελληνικού κράτους στη Σιάτιστα


Στην ανάρτηση της 9ης Οκτωβρίου είχα αναφερθεί στην πρώτη επίσκεψη του αρχηγού του ελληνικού κράτους στην Σιάτιστα. Όταν ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ο Α’ (1) επισκέφθηκε την Σιάτιστα στις 13 Μάιου του 1914, ήταν με βάση το τότε ελληνικό πολίτευμα, ο αρχηγός του ελληνικού κράτους.

Από αυτήν την επίσκεψη, στο βιβλίο του Μιλτιάδη Στρακαλή «ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» υπάρχει και η μοναδική φωτογραφία (σελ. 35). Στην φωτογραφία που λήφθηκε στον προαύλιο χώρο της παλιάς μητρόπολης, ο δημιουργός της έχει βάλλει κάτω δεξιά την υπογραφή Γ. Δάλλας.
Ιερόθεος Ανθουλίδης

Με βάση την λεζάντα που συνοδεύει την φωτογραφία, διακρίνουμε τέσσερα πρόσωπα.
Ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης (1909 -1920) Ιερόθεος Ανθουλίδης (1877-1920)(2) με μεγάλη εθνική δράση και συμβολή στην ανέγερση του Αγίου Δημητρίου και στην ίδρυση του νηπιαγωγείου της Χώρας. Πέθανε νεότατος από γρίπη.
Ο βασιλιάς Αλέξανδρος μαζί με τον Φριτζ
Ο πρίγκιπας Αλέξανδρος (1893-1920) (3) που βασίλευσε στην Ελλάδα την περίοδο (1917-1920). Πέθανε από μόλυνση της πληγής που προκλήθηκε στο πόδι του από το δάγκωμα μιας μαϊμούς στο βασιλικό κτήμα του Τατοΐου, όταν αυτή τσακώθηκε με το λυκόσκυλο του τον Φριτς με τον οποίο έκανε περίπατο. Ο αιφνίδιος θάνατος του, ήταν η αρχή πολλών δεινών για την Ελλάδα. Το όνομα του δόθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Είναι ο μοναδικός Έλληνας βασιλιάς που παντρεύτηκε μια κοινή θνητή την Ασπασία Μάνου.

Η πριγκίπισσα Ελένη
Η πριγκίπισσα Ελένη (1896-1982) (4) που παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Κάρολο της Ρουμανίας.
Δεν είμαι σίγουρος αν ανακάλυψα την ταυτότητα ενός ακόμα προσώπου της φωτογραφίας.

Ο Βίκτωρ Δούσμανης
Ο Βίκτωρας Δούσμανης (1862-1949) (5) είχε τον βαθμό του αντιστράτηγου στους Βαλκανικούς Πολέμους με σημαντικό συμβολή στις νίκες. Ήταν στον στενό κύκλο του βασιλιά Κωνσταντίνου μαζί με τον Ιωάννη Μεταξά διαδραματίζοντας σκοτεινό ρόλο στις εξελίξεις που λίγους μήνες αργότερα οδήγησαν στον Εθνικό Διχασμό.


Πηγη: Περπατώντας στη Σιάτιστα και την Ιστορία

*Αναδημοσίευση από το 12 Οκτωβρίου 2017
 
 
 


https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael



Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael