Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να νοιάζονται... (βίντεο)



Γιατί έτσι έχει η ζωή έχει μεγαλύτερη αξία!


Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να μάθουμε στο παιδί πόσο σημαντικό είναι να βοηθά ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Πώς όμως θα τους το μάθουμε ανάλογα με την ηλικία τους;

Μέχρι 18 μηνών

Φροντίζουμε: Όταν εμείς νοιαζόμαστε για το παιδί, τότε και αυτό μαθαίνει να νοιάζεται για τους άλλους. Όταν πεινάει, το ταΐζουμε. Όταν φοβάται, το αγκαλιάζουμε. Έτσι του δείχνουμε τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε όταν βλέπουμε ότι υπάρχει ανάγκη. Στην ουσία, αυτό ακριβώς είναι η συμπόνοια.


18-23 μηνών

Ενθαρρύνουμε: Σε ηλικία 18 μηνών, τα παιδιά αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα των άλλων. Για παράδειγμα, το παιδί μπορεί να ανησυχήσει όταν ακούσει ένα μωρό να κλαίει ή μπορεί να μας δώσει λίγο από το φαγητό του αν του πούμε ότι πεινάμε. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνουμε το παιδί, δηλαδή να το ευχαριστήσουμε αν μας δώσει το φαγητό του, να του πούμε ότι είναι πολύ γλυκό που ανησυχεί για το μωράκι που κλαίει και να το ρωτήσουμε γιατί νομίζει ότι κλαίει.


2-3 χρονών

Γινόμαστε το καλό παράδειγμα: Σε αυτή την ηλικία αναπτύσσονται περισσότερο οι γνωστικές και γλωσσικές δεξιότητες του παιδιού. Τα παιδιά αρχίζουν και καταλαβαίνουν πότε οι άνθρωποι είναι λυπημένοι, χαρούμενοι και νευριασμένοι και μπορούν να βρουν ομοιότητες ανάμεσα στα δικά τους συναισθήματα και σε αυτά των άλλων. Αν το παιδί δεν μπορεί να καταλάβει κάποια θέματα με άλλο τρόπο, τα εικονογραφημένα βιβλία είναι μια καλή λύση. Οι ήρωες και η πλοκή της ιστορίας μπορούν να κάνουν μια γενική έννοια πιο συγκεκριμένη, συνδέοντάς τη με συναισθήματα. Για να βοηθήσουμε το παιδί να καταλάβει την έννοια της συμπόνοιας δεν χρειάζονται λόγια, χρειάζονται πράξεις.



4-6 χρονών

Συμμετέχουμε: Σε αυτή την ηλικία το παιδί μπορεί να μπει στη θέση κάποιου άλλου. Ένα 5χρονο παιδί μπορεί να φανταστεί πώς είναι για κάποιο άλλο παιδί να βρίσκεται στο νοσοκομείο, χωρίς τα παιχνίδια και τους φίλους του. Σε αυτή την ηλικία το παιδί δεν μπορεί να κατανοήσει σημαντικά παγκόσμια θέματα, όπως η παγκόσμια πείνα. Μπορεί όμως να καταλάβει θέματα όπως το να μην έχει αρκετό φαγητό να φάει. Εστιάζοντας στα μικρότερα προβλήματα στο πλαίσιο των μεγάλων ζητημάτων, βοηθάμε το παιδί να κάνει τη διαφορά. Σε μια οικογένεια που δεν έχει να φάει, μάλλον θα άρεσε πολύ ένα κουτί δημητριακά ή ένα πακέτο μακαρόνια.


7-10 χρονών

Δίνουμε το έναυσμα: Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά είναι έτοιμα να βρουν ένα σκοπό και να αναλάβουν δράση, με μια μικρή βοήθεια από τους γονείς τους. Πρέπει λοιπόν να εστιάσουμε στα ενδιαφέροντα του παιδιού -μαγειρική, διάβασμα, ζωγραφική- και να δούμε πώς θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις δεξιότητές του για να βοηθήσει. Η συναισθηματική αφοσίωση του παιδιού σε ένα σκοπό και στον αγώνα που θα κάνει για αυτό το σκοπό το επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό. Η ζωή έχει μεγαλύτερη αξία όταν νοιαζόμαστε για τους άλλους και οι άλλοι νοιάζονται για εμάς.





















Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael