Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Πλήθος πιστών στη Ζάβορδα, για να τιμήσουν τον Όσιο Νικάνορα τον Θαυματουργό (βίντεο)


Όπως κάθε χρόνο ετσι και φέτος πλήθος πιστών από την Δυτική Μακεδονία βρέθηκαν το απόγευμα της Κυριακής 6 Αυγούστου, στο όρος Καλλίστρατο στην Ιερά Μονή ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ στη Ζάβορδα για να τιμήσουν με την ανάλογη μεγαλοπρέπεια τον Όσιο Νικάνορα τον Θαυματουργό. 

Στις 6 το απόγευμα στη κυρίως Μονή τελέστηκε ο Εσπερινός, ενώ στις 7μ.μ. ακολούθησε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός στο Μετόχι του Αγίου Δημητρίου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαβίδ, η περιφορά της εικόνας του Οσίου Νικάνωρος και αρτοκλασία.


ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ
Κατά τους Πρώτους χρόνους της Τουρκοκρατίας  ο ιδρυτής και πρώτος ηγούμενος της Πατριαρχικής Ιεράς Μονής Ζάβορδας  Γρεβενών είναι ο Μέγας ασκητής και μοναχός όσιος Νικάνωρ (1491-1549). Προτού ιδρύσει το μοναστήρι ασκήτευσε σε ασκηταριό που σώζεται μέχρι σήμερα (πλησίον της Μονής), εν κόποις, αγρυπνίες, εν νηστείες 16 χρόνια . Το έτος 1534 «έκτισε την σεβάσμιο Μονή … με πύργους στερεούς» για να υμνεί και να δοξάζεται το όνομα της Αγίας Τριάδος και ταυτοχρόνως να προστατεύεται από τους ληστές και τους κακοποιούς της εποχής εκείνης… Υπήρξε Αγία μορφή των δύσκολων εκείνων χρόνων. Ωφέλησε, δίδαξε και παρηγόρησε τόσο με το Άγιο παράδειγμα του  όσο και με την προσευχή του και τη δύναμη της πίστεως του τους σκλαβωμένους Έλληνες της περιοχής του αλλά και της εποχής του.


Σκήτη του Αγίου Νικάνορα
Στην δυτική πλευρά του Καλλιστράτου όρους και επί των απότομων βράχων επάνω από τον Αλιάκμονα μέσα στο Σπήλαιο υπάρχει το «ασκηταριό» του Αγίου με μικρό ναϊδριο του Αγίου Γεωργίου. Εις το απρόσιτο αυτό «ασκηταριό» εφυλλάσοντο κατά τους δύσκολους χρόνους τα πολύτιμα κειμήλια της Μονής.






greveniotis.gr - talantoblog.blogspot.gr











Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael