Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Λαμπρά εγκαίνια του Αρχοντικού Πούλκως στη Σιάτιστα (δελτίο τύπου)


Το Αρχοντικό Πούλκως στη Σιάτιστα άνοιξε και επίσημα τις πύλες του για το κοινό την Κυριακή 16 Ιουλίου 2017 με την τέλεση των εγκαινίων από την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, παρουσία της Δημοτικής Αρχής, του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλου, των προϊσταμένων των Εφορειών Αρχαιοτήτων Ημαθίας και Κοζάνης, επίσημων προσκεκλημένων και πλήθος κόσμου. 


Το Αρχοντικό Πούλκως αποτελεί δείγμα μεγαλοαστικής καθημερινότητας  της Δυτικής Μακεδονίας του 18ου αιώνα και φέρει εξαιρετικό γραπτό διάκοσμο, βιτρώ στα παράθυρα, ξυλόγλυπτα και  εκπληκτικής τέχνης γύψινες διακοσμήσεις στα τζάκια των εσωτερικών χώρων. Η αποκατάστασή του ολοκληρώθηκε από την Εφορεία Ημαθίας, με συγχρηματοδότηση ύψους 1.5 εκατομμυρίου ευρώ μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007 – 2013, από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόγραμμα στο οποίο εντάχθηκε από την πρώην 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.  

Την αναγκαιότητα να είναι ανοιχτό για το κοινό το Αρχοντικό Πούλκως σε καθημερινή βάση και κυρίως τα Σαββατοκύριακα, τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Βοΐου Δημήτρης Λαμπρόπουλος, ζητώντας μόνιμο φύλακα και ξεναγό προς εξυπηρέτηση του κοινού. Και επιπλέον, κατέθεσε την πρόταση του Δήμου για σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού για την αντιμετώπιση αρκετών προβλημάτων στην προστασία, συντήρηση και ανάδειξη των αρχοντικών της Σιάτιστας. 

Μετά την τελετή εγκαινίων ακολούθησε ξενάγηση στους εσωτερικούς χώρους του αρχοντικού από ξεναγούς της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων. Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε ο Βουλευτής Ν. Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης, πρώην Δήμαρχοι Σιάτιστας, αρκετοί επίσημοι προσκεκλημένοι από την ευρύτερη περιοχή και πολύς κόσμος. 







Δείτε ακόμα:
Εγκαινιάστηκε το «Αρχοντικό Της Πούλκως» από τη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη (φωτο-βίντεο)

Υπόμνημα διαμαρτυρίας από συλλόγους της Σιάτιστας για τα Αρχοντικά (φωτο)



















Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael