Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Στολίδια της Σιάτιστας: Αρχοντικό Νεραντζόπουλου (φωτο)

Το αρχοντικό του Νεραντζόπουλου (ή Χατζηγιαννίδη) βρίσκεται στην πλατεία της Χώρας. Σύμφωνα με την επιγραφή της πρόσοψης χτίστηκε το 1754 από τον Χατζηγιαννίδη, που ήταν έμπορος στη Βουδαπέστη (μεταγενέστερος ιδιοκτήτης του ο Νερατζόπουλος).
Ο 'ηλιακός' του αρχοντικού Νεραντζόπουλου
Ο 'ηλιακός' στο μεσαίο πάτωμα με πλούσια ζωγραφική και ξυλόγλυπτη διακόσμηση, ιδιαίτερα στην οροφή με ολόγλυφο καρπούζι και πεπόνι, 1754-1755, Σιάτιστα, αρχοντικό Νεραντζοπούλου.
Φεγγίτης με επιφραφή στο αρχοντικό Νεραντζόπουλου Φεγγίτης με διακόσμηση από χρωματιστά γυαλιά (vitraux) και επιγραφή, από το δεύτερο όροφο, 1755, Σιάτιστα, αρχοντικό Νεραντζόπουλου.

Εντυπωσιακή είναι η ξυλόγλυπτη διακόσμηση και οι γύψινοι φεγγίτες του αρχοντικού. Από την ξύλινη οροφή του κεντρικού χώρου ("ηλιακού") του μεσοπατώματος κρέμονται ολόγλυφα ένα πεπόνι και ένα κομμένο καρπούζι. 
 
Mπροστινή άποψη

 Πίσω άποψη
Στους φεγγίτες, εκτός από τα όμορφα γύψινα πλαίσια, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα εγχάρακτα σχέδια, οι επιγραφές και τα στιχουργήματα. Φιλοτεχνημένα πάνω σε καπνισμένο γυαλί (in sgraffito), τα τελευταία είναι γραμμένα σε αρχαΐζουσα γλώσσα και εξυμνούν το κάλλος και τη μεγαλοπρέπεια του σπιτιού.


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael