26ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στα Γιάννενα 8-9 Ιούλη 2017


Έλα μαζί μας στον αγώνα ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και των πολέμων!

Έλα μαζί μας στα Γιάννενα, στη μεγάλη συνάντηση χιλιάδων νέων απ' όλη την Ελλάδα:

    Για να στείλουμε μήνυμα ότι οι νέοι και οι λαοί των Βαλκανίων έχουμε μοναδικό συμφέρον να παλέψουμε για μια ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα, στις κυβερνήσεις και τις ενώσεις του, ΝΑΤΟ - ΕΕ, που γεννούν φτώχεια, πολέμους και εκμετάλλευση.
    Για να μάθουμε για τη θρυλική Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας, τη Νεολαία του ΚΚΕ από το 1922 έως το 1943, λίγα χιλιόμετρα από το Καλπάκι, στο οποίο εκατοντάδες κομμουνιστές φαντάροι υπέστησαν βασανιστήρια επειδή αντιπάλευαν το σύστημα της εκμετάλλευσης και των πολέμων.

Για να συζητήσουμε για το τι χρειάζεται να κάνουμε για να αλλάξει η κατάσταση που ζούμε. Για να μάθεις από πρώτο χέρι τι προτείνουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ και να βαδίσουμε μαζί το δρόμο της ανατροπής.

Παλεύουμε μαζί με τους λαούς της περιοχής ενάντια στους εκμεταλλευτές!

Η γειτονιά μας και ιδιαίτερα η περιοχή των Βαλκανίων φλέγονται από τους ανταγωνισμούς μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, καπιταλιστικών κρατών, ιμπεριαλιστικών ενώσεων, με την Ελλάδα να εμπλέκεται ενεργά. Το τελευταίο διάστημα οξύνονται πάλι οι αντιπαραθέσεις (σε ΠΓΔΜ, Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Σερβία κ.λπ.), με υπόβαθρο την καλλιέργεια των εθνικισμών και την παρέμβαση ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ - Ρωσία), που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την εδραίωση και την επέκταση των πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων τους στην περιοχή, για τον έλεγχο των αγορών, των πηγών Ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς τους.

Η νεολαία και ο λαός στην Ελλάδα έχουμε κάθε λόγο να επαγρυπνούμε και να είμαστε σε ετοιμότητα, να δυναμώσουμε τον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας που γίνεται με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Τη στιγμή που τσακίζουν τα δικαιώματα της νεολαίας στη δουλειά, στη μόρφωση και τη ζωή, για παράδειγμα η ανεργία των νέων βρίσκεται στο 50%, δίνουν δισεκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ, ξοδεύουν πάνω από το 2% του ΑΕΠ της χώρας κάθε χρόνο για αναβαθμίσεις, αγορές και μετατροπές τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων σε ΝΑΤΟικά σχήματα και σώματα.

Οι εκατοντάδες αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις, τα μπλόκα που στήνουν καθημερινά χιλιάδες διαδηλωτές, από τον Έβρο έως τη Σούδα και από τη Μυτιλήνη έως την Κοζάνη και τη Θεσσαλονίκη, οι δεκάδες εκδηλώσεις διεθνιστικής αλληλεγγύης προς τους γειτονικούς λαούς ήδη έχουν στείλει μήνυμα. Απέναντι σε αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς, παίρνουμε τα μέτρα μας, δυναμώνουμε τον αγώνα για:

- Την επιστροφή όλων των Ελλήνων στρατιωτικών από το εξωτερικό. Κανένας Έλληνας στρατιώτης έξω από τα σύνορα της χώρας.

- Να κλείσουν όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές στη χώρα. Καμιά διευκόλυνση σε ΝΑΤΟικά στρατεύματα να χρησιμοποιούν τις ελληνικές θάλασσες, αέρα κι εδάφη για να βομβαρδίζουν άλλους λαούς ή να ασκούνται στα εγκληματικά τους σχέδια.

- Να φύγουν τώρα το ΝΑΤΟ και η ΕΕ από το Αιγαίο.

- Καμιά αλλαγή συνόρων.

Μαθαίνουμε - Εμπνεόμαστε - Συνεχίζουμε...

Η τοποθεσία του 26ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ δεν είναι τυχαία. Λίγα χιλιόμετρα από το χώρο της κατασκήνωσης λειτούργησε από το 1924 έως το 1934 ο Πειθαρχικός Ουλαμός του Καλπακίου. Στο χωριό Καλπάκι στέλνονταν οι κομμουνιστές φαντάροι επειδή πάλευαν απέναντι στη φτώχεια και την πείνα, απέναντι στη φρίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου, απέναντι στον ίδιο εχθρό που έχουμε κι εμείς σήμερα: Το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα. Τα βασανιστήρια και τα καψώνια δεν μπόρεσαν να τους λυγίσουν. Αντίθετα, τους ατσάλωσαν κι έγραψαν λαμπρές σελίδες αντοχής, ηρωισμού και πίστης στα ιδανικά και τον αγώνα του Κόμματός μας, του ΚΚΕ.

Το Διήμερο, λοιπόν, είναι μια μεγάλη ευκαιρία να μάθουμε για την ηρωική πορεία της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ), της Νεολαίας του ΚΚΕ στα χρόνια 1922-1943. Για να μάθουμε και να τιμήσουμε τους ήρωες του λαού μας και την Ιστορία του τόπου μας, αυτή που δεν μας μαθαίνουν στα σχολικά βιβλία και τα αμφιθέατρα των σχολών. Για να τιμήσουμε όλους όσοι πάλεψαν και στάθηκαν περήφανα για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του διημέρου:
Παρασκευή 7 Ιούλη

17.00: 'Εναρξη αθλητικών τουρνουά, μπάσκετ 3on3 και ποδοσφαίρου 5x5.

17.30: Κυνήγι χαμένου θησαυρού για μαθητές, με θέμα την ΟΚΝΕ (πρώτο γκρουπ ομάδων).

18.00: Στον πολυχώρο εκδηλώσεων του Διημέρου θα πραγματοποιηθεί βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής»«Η συμμετοχή των γυναικών στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδος 1946-1949», από την Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

19.30: Συζήτηση - εκδήλωση με θέμα «Βαλκάνια: 18 χρόνια μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ, οι κίνδυνοι για τους λαούς δυναμώνουν». Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γενικός γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης.

21.00: Μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα στη ζωή και τη δράση της ΟΚΝΕ πλαισιωμένο με αφηγήσεις και τραγούδια της εποχής.

21.50: Αφιέρωμα στο πολυφωνικό τραγούδι της Ηπείρου από τον Σύλλογο Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού.

22.15: Συναυλία με τους SOBER on tuxedos.

23.30: Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.
Σάββατο 8 Ιούλη

10.00 - 13.00: Επίσκεψη στο Καλπάκι στο χώρο όπου βρισκόταν ο Ουλαμός των κομμουνιστών φαντάρων, όπου θα πραγματοποιηθούν εκδήλωση και αποκαλυπτήρια μνημείου της ΚΝΕ.

11.00: Επίσκεψη (από άλλο τμήμα κατασκηνωτών) στη Λυκόραχη, στο μνημείο της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.

17.00: Επίσκεψη στην πόλη των Ιωαννίνων.

19.00: Πορεία στην πόλη των Ιωαννίνων.

20.00: Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, στην πλατεία Μαβίλη στα Γιάννενα, με ομιλητή τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

21.30: Συναυλία με τους «The Mamalss» στην κατασκήνωση.

22.30: Ηπειρώτικο γλέντι από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων.

23.45: Λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα «Έργα της μουσικής».
Κυριακή 9 Ιούλη

10.00: Τελικοί αθλητικών τουρνουά.

10.00: Κυνήγι χαμένου θησαυρού για μαθητές, με θέμα την ΟΚΝΕ (δεύτερο γκρουπ ομάδων).

    Στο χώρο της κατασκήνωσης θα υπάρχει έκθεση για την ΟΚΝΕ όπου θα γίνονται οργανωμένες ξεναγήσεις, καθώς και άλλες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, όπως προβολές ταινιών κ.ά. Ακόμα, στο χώρο της κατασκήνωσης θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».
    Και φέτος, στο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, η ΚΝΕ θα φιλοξενήσει παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου. Τα παιδιά θα συμμετάσχουν σε ομάδες σε δική τους κατασκήνωση, για την οποία προετοιμάζονται πολύμορφες δραστηριότητες που περιλαμβάνουν: Εκδρομές και επισκέψεις, αθλητικά παιχνίδια, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών.

    Για τη συμμετοχή:
    Λεωφορείο θα αναχωρήσει από την Κοζάνη την Παρασκευή 7/7 στις 11:00 μ.μ. από το Δημαρχείο. Τηλέφωνο επικοινωνίας:6987089370