Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Σιάτιστα: Τιμητική εκδήλωση για τον Σιατιστινό σύντροφο του Ρήγα Βελεστινλή, Θεοχάρη Τουρούντζια - 2η μέρα (φωτο-βίντεο)



Eκδηλώσεις μνήμης για τους συντρόφους του Ρήγα Βελεστινλή έλαβαν χώρα στην πόλη της Σιάτιστας, το διήμερο 17 και 18 Ιουνίου 2017.

Δύο χρόνια μετά την τιμητική εκδήλωση στο Βελιγράδι και ένα μετά την Καστοριά, ο Δήμος Βοϊου διοργάνωσε τιμητική εκδήλωση για τον Θεοχάρη Τουρούντζια, σύντροφου του Ρήγα, που κατάγονται από την Σιάτιστα.


Οι εκδηλώσεις έγιναν σε συνεργασία με το Διεθνές Ινστιτούτο Διαβαλκανικής συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» του Τοπικού Συμβουλίου Δ. Κ. Σιάτιστας και του μορφωτικού πολιτιστικού συλλόγου Σιάτιστας "Μαρκίδες Πούλιου".

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν εκπρόσωποι των Δήμων όπου κατάγονται οι σύντροφοι του Ρήγα.
Την Κυριακή 18 Ιουνίου το πρωί, τελέστηκε μνημόσυνο για τον Θεοχάρη Τουρούντζια στον Μητροπολιτικό Ναό χοροστατούντος του Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σιατίστης και Σισσανίου κ. Παύλο και στην συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Πλατεία Τσιστοπούλου στην μνημειακή στήλη του Θεοχάρη Τουρούντζια από εκπροσώπους των Δήμων, από όπου κατάγονται οι σύντροφοι του Ρήγα.
 
Πολιτιστικό Κέντρο Αρης και Λίλιαν Βουδούρη
Για τη ζωή και δράση του Θεοχάρη Τουρούντζια χαιρετισμό έκαναν, ο Μητροπολίτης Σιατίστης και Σισσανίου κ. Παύλος, ο βουλευτής ΝΔ Γ. Κασαπίδης, ο Δήμαρχος Βοΐου Δ. Λαμπρόπουλος, η κα Λ. Ορφανίδου πρόεδρος πολιτιστικής επιτροπής Λευκωσίας Κύπρου, ο Δήμαρχος Ζίτσας Μ. Πλιάκος, ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δ. Νασίκας, εκπρόσωπος από τον Δήμο Χίου Σ. Ζουμίδης,ο Δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής, ο πρόεδρος του μορφωτικού πολιτιστικού συλλόγου Σιάτιστας "Μαρκίδες Πούλιου" Ν. Τσιώνης.

Επίσης έγινε παρουσίαση του βιβλίου του πρ. Υπουργού- Αντιπροέδρου της Βουλής Γεωργίου Σούρλα «Οι τελευταίες μέρες του Ρήγα και των Συντρόφων του στον Πύργο Νεμπόϊσα».

Ακολούθησε απονομή αναμνηστικών πλακετων από τον δήμαρχο Βοϊου στον κ. Γ. Σούρλα και στους εκπροσώπους των Δήμων, από όπου κατάγονται οι σύντροφοι του Ρήγα.


Η εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με χορευτικά τμήματα του μορφωτικού πολιτιστικού συλλόγου Σιάτιστας "Μαρκίδες Πούλιου".


Οι αδερφοί Ιωάννης και Παναγιώτης Εμμανουήλ, με καταγωγή από την Καστοριά και με μητέρα από τη Σιάτιστα, της οικογένειας Νεμόζια κατά την παράδοση, στους οποίους είναι αφιερωμένη η σημερινή εκδήλωση, ανέλαβαν μαζί με τον Θεοχάρη Τουρούντζια, το δύσκολο και επικίνδυνο έργο, να μοιράσουν στους Έλληνες στα παραδουνάβεια μέρη την επαναστατική προκήρυξη και το Θούριο. 
Ο Θεοχάρης με το πρόσχημα εμπορικών υποθέσεων ταξίδευε ανάμεσα στη Βιέννη, Βουδαπέστη και Σεμλίνο για να μοιράσει κρυφά στους ομογενείς τα επαναστατικά φυλλάδια, είπε συγκινημένος ο Δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής.

Γ.Γ. Siatista-Info


Δείτε τα βίντεο του Siatista-Info 







*Σημείωση: Tα δικαιώματα του άρθρου ανήκουν στο Siatista-Info. Συνεπώς, απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αλλαγή του άρθρου.






ask2use.com: Υποχρεωτική η αναφορά πηγής


Δείτε ακόμα:  
Τιμητική εκδήλωση για τον Σιατιστινό σύντροφο του Ρήγα Βελεστινλή, Θεοχάρη Τουρούντζια - 1η μέρα (βίντεο-φωτο)
















Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael