Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Μπαίνουν οι προϋποθέσεις ώστε να κηρυχτεί η γουνοποιία ως ένα πολιτιστικό αγαθό


Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΟΥΝΑΣ

 
Μπαίνουν οι προϋποθέσεις ώστε να κηρυχτεί η γουνοποιία ως ένα πολιτιστικό αγαθό, στο πλαίσιο της Unesco, τόνισε μεταξύ άλλων ο  Νότης Μαριάς , Ευρωβουλευτής, μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα με αφορμή τις ομιλίες του σε Σιάτιστα και Καστοριά το Σαββατοκύριακο, στο διήμερο συνέδριο για τη γούνα. Σύμφωνα με την ίδιο, η διοργάνωση του συνεδρίου ήταν μια σημαντική πρωτοβουλία που αναδεικνύει τις διάφορες πλευρές που έχουν σχέση με τη γουνοποιία, αφού «δεν πρόκειται μόνο για ιστορική καταγραφή ότι αποδεικνύεται ότι η τέχνη της γούνας συμβάλλει στην πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και στην ευρύτερη πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο,  υπάρχουν ρυθμίσεις και διατάξεις μέσα στη συνθήκη της ΕΕ , οι οποίες επιτρέπουν το να υπάρξουν κρατικές ενισχύσεις που θα επιτρέπουν κρατικές ενισχύσεις για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτό που λανθασμένα έγινε το 1982 και καταργήθηκε, στηρίζοντας τη γούνα και την τέχνη της γουνοποιίας σε Σιάτιστα και Καστοριά, με όρους και προϋποθέσεις μπορεί να επανέλθει. Επίσης, υπάρχουν ειδικά προγράμματα στην ΕΕ , που στηρίζουν κλάδους για τη διατήρηση πολιτιστικής κληρονομιάς ενός έθνους, όπως τόνισε. «Μπαίνουν οι προϋποθέσεις για να πάμε σε μια διαδικασία ώστε να κηρυχθεί όλη η διαδικασία της γουνοποιίας, ως ένα άυλο πολιτιστικό αγαθό, στο πλαίσιο της Unesco και να ακολουθήσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο από την ΕΕ, ώστε να διατηρηθεί η τέχνη του κοφτού, που είναι πολύ σημαντική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαριάς.

Όπως τόνισε, τα συμπεράσματα του συνεδρίου πρέπει να καταγραφούν και να διαμορφωθεί ο φάκελος ώστε η τέχνη της γούνας να γίνει άυλο πολιτιστικό αγαθό. Τα βήματα που πρέπει να γίνουν από δω και πέρα, είναι τα εξής, σύμφωνα με τον ίδιο: «Η περιφέρεια σε συνεργασία με τον  Σύνδεσμο, να ετοιμάσουν μια σειρά δράσεων, είτε με την έννοια των κρατικών ενισχύσεων ή άλλες δράσεις (πχ μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος ή μειωμένες ασφαλιστικές παρεμβάσεις κ.α.). Επίσης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης , να συνεργαστούν οι γουνοποιοί με τη σχολή του ΟΑΕΔ , να δοθούν ευρωπαϊκές ενισχύσεις σε θέματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και στήριξης βιοτεχνιών». Όλες αυτές τις δράσεις απαιτούν ένα στρατηγικό σχέδιο, που θα στηριχθεί από τον ίδιο σαν ευρωβουλευτή.
 
Αθέμιτος ανταγωνισμός από πλευράς Κίνας
Οι δυσμενείς παρενέργειες της παγκοσμιοποίησης, και ο αθέμιτος ανταγωνισμός από πλευράς Κίνας, είναι επίσης ένα ζητούμενο ,με τον κ. Μαριά να μιλάει για ανάγκη περιορισμού τέτοιων πρακτικών, ώστε να προστατευθεί η ελληνική γουνοποιία. Επίσης, πρέπει να υπάρξει η ενίσχυση με θετικά μέτρα για τη στήριξη του κλάδου στην περιοχή, μιας και η τέχνη έχει συγκεκριμένο γεωγραφικό περιορισμό, μέτρα που αν εφαρμοστούν να βελτιώσουν τον ανταγωνισμό. Επίσξης, απαιτείται βελτίωση των capital control, ενώ σε σχέση με τις φάρμες για την εκτροφή γουνοφόρων ζώων, χρειάζεται στήριξή τους . Επίσης, τόνισε πως όσοι εισαγωγείς δεν πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές μπορούν άμεσα να αποκλείονται στην ΕΕ και τα Δημοπρατήρια.

Οικολογικές ευαισθησίες
Επειδή υπάρχουν και στην περιοχή οικολογικές ευαισθησίες, ο κ. Μαριάς έκανε λόγο για ειδικό πρόγραμμα που εφαρμόζουν εκτροφείς γουνοφόρων από Φιλανδία, Δανία, Ελλάδα κ.α., σε συνεργασία με Πανεπιστήμια, διαμορφώνοντας κώδικα βάση του οποίου θα πρέπει να υπάρχει η μεταχείριση σε σχέση με τα γουνοφόρα ζώα. Από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα και θα διαμορφωθούν προδιαγραφές, θα πρέπει να τηρούνται και όσοι τις τηρούν θα παίρνουν την ανάλογη πιστοποίηση και μόνο αυτές θα πρέπει να εισάγονται στο δημοπρατήριο.

Συμπερασματικά, ο ίδιος σημείωσε πως η γούνα μπορεί να ανθίσει, καθώς στάθηκε στην τεχνοτροπία του κομματιαστού που διαρκεί 300 χρόνια στην περιοχή, μια τεχνοτροπία που πρέπει να διατηρηθεί και να τη μάθουν και οι νέοι. Επίσης, σημείωσε πως πρέπει να δούμε ποιες είναι οι κατάλληλες αγορές και τέλος να περάσουν σε διαδικασία modeling με επώνυμους οίκους, από την περιοχή. Επίσης, στάθηκε και στο κοινωνικό μέρισμα που πρέπει να υπάρξει, στους ντόπιους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους, ώστε να διαχέονται τα αποτελέσματα στην τοπική κοινωνία.
 

 

Β.Σ. - prlogos.gr




















Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael